Προβληματισμό για υλοποίηση των προτάσεων εκφράζουν πολίτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης

Με ενθουσιασμό για την πρωτόγνωρη διαδικασία «άμεσης δημοκρατίας», όπως τη χαρακτήρισαν και ταυτόχρονα προβληματισμό για το κατά πόσο θα εισακουστούν οι εισηγήσεις τους, μέλη της ελληνικής και κυπριακής αντιπροσωπείας Ευρωπαίων πολιτών που έλαβαν μέρος στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης μίλησαν για το πώς βίωσαν την εμπειρία.

Ο Τρύφωνας Ανδρέου, 63 ετών από Λεμεσό, είπε ότι ήταν μία μοναδική εμπειρία και έγιναν πολύ παραγωγικές συζητήσεις. Σημείωσε ότι μέσα από τη Διάσκεψη συνειδητοποίησε ότι ισχύει η «Ευρώπη δύο ταχυτήτων», καθώς πολλά από τα προβλήματα που έθεταν οι πολίτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και του Νότου, υπήρχαν ήδη ως εξασφαλισμένα δικαιώματα στη Βόρεια Ευρώπη.

«Είναι φανερό ότι υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ του τι θέλει ο κόσμος για την Ευρώπη και πώς την αντιλαμβάνονται» οι επικεφαλής της ΕΕ, ανέφερε, προσθέτοντας ότι παραμένει ερωτηματικό το κατά πόσο θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις των πολιτών. «Θα ακούσει η Ευρώπη αυτά που θέλει ο πολίτης;», αναρωτήθηκε.

Παρόμοιους προβληματισμούς είχε και η Καλλιόπη Μαυρομμάτη, 49 ετών από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. «Βρεθήκαμε άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις και λάβαμε μέρος σε μια τόσο δημοκρατική διαδικασία», είπε. Εξέφρασε όμως την απογοήτευσή της ότι όλα αυτά δεν θα γίνουν αποδεκτά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πρόσθεσε επίσης ότι «επικρατούσε βαρύ κλίμα λόγω πολέμου, ήταν προσποιητό να μιλάς για δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία όταν υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη». Ωστόσο, σημείωσε η Διάσκεψη ήταν ένα πρώτο βήμα και «αν γίνουν τα κατάλληλα βήματα από τους διοργανωτές, πιστεύω ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα», σημείωσε.

«Μπορεί να ερχόμαστε από πολλές διαφορετικές χώρες με διαφορετικά βιοτικά επίπεδα, όμως τα προβλήματα είναι σχεδόν τα ίδια» ανέφερε ο Βάιος Παντούλας, 42 ετών από Ηράκλειο. «Είναι ωραίο να το διαπιστώνεις αυτό, με αυτό θα φύγω από εδώ», είπε.

Η Σοφία Καλογήρου, 23 ετών από Αθήνα, σημείωσε ότι «Δεν ξέρω αν θα γίνουν πράξη» αυτά που αποφασίστηκαν. Αν γίνουν «η Ευρώπη θα πάει ένα βήμα παραπέρα», ανέφερε. Είπε επίσης ότι αυτή η διαδικασία έπρεπε να είχε αρχίσει πριν χρόνια.

«Νιώθω πιο ενημερωμένη και νομίζω αισιόδοξη για το μέλλον», ανέφερε η Στέφανη Ηρακλέους, 21 ετών από Λευκωσία. Είπε ότι νιώθει ότι η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει ασφάλεια για το μέλλον, στον εργασιακό τομέα. «Αν ακουστούν αυτά που είπαμε θεωρώ ότι θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα». Κατά την άποψή της, μετά το Brexit η ΕΕ θέλει να ακούσει τους πολίτες για το πώς βλέπουν την Ευρώπη, για να δουν τι πήγε λάθος και να την αλλάξουν.

Ο Αριστείδης Γάιρος, 21 ετών από τη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία δόθηκε η ευκαιρία σε νέα άτομα «να θεωρήσουν ότι κι αυτοί μετράνε. Το ότι ασχολείσαι δεν το κάνεις μόνο για τον εαυτό σου, αλλά κάποια στιγμή μπορεί να σου δοθεί η ευκαιρία να μεταβιβάσεις τις γνώσεις και τις απόψεις σου». Σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη έχει κατά κάποιο τρόπο άμεση δημοκρατία. «Και το ελάχιστο να αλλάξει, είναι μία σημαντική πρόοδος», σημείωσε.

Τα δύο μέλη της κυπριακής και τα τέσσερα μέλη της ελληνικής αποστολής είναι 6 από τα 800 άτομα που επιλέχθηκαν τυχαία από την ΕΕ, για να συμμετέχουν στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Η τελευταία θεματική ενότητα των ομάδων πολιτών της Διάσκεψης ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Δουβλίνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,